Stepheine Meyer - A burok értékelése

És köszönöm, köszönöm, köszönöm. . . Röviden, tömören ennyit szeretnék üzenni az írónőnek, aki megint valami csodát alkotott. Őszintén megmondva, nem hittem volna, hogy ez a könyv ennyire jó lehet. Sosem olvastam még ebben a műfajban, és elképzelni sem tudtam, hogy egy sci-fi ilyen szinten megmozgat bennem valamit.

SPOILER
Volt már egy néhány könyv, aminek az olvasása közben 1 -2 könnycsepp legördült az arcomon. De A burok olvasása közben volt olyan pillanat, hogy szó szerint elöntött a sírás... Igen, igen ... valószínüleg Veled is meg fog történni ... de ne félj, minden jó ha a vége jó! :)
SPOILER VÉGE

Egy kicsit nehezen állnak össze a gondolatok a fejemben. Még mindig a hatása alatt vagyok a történetnek. Több értékelést elolvastam, és nem kevés köze van a film trailernek is ahhoz, hogy belevágtam ebbe a könyvbe. Nem tagadom kicsit nehezen indult be a sztori, nagyon oda kellett figyelnem, hogy megértsem miről is van szó. Aztán egyszer csak magával sodort, és itt vagyok most ezekkel az érzésekkel...


A könyv tartalma:

A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók magukkal hozták a rák ellenszerét, megszüntették a háborúkat, a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára.
Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket és kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Tud a mindent elsöprő érzelmekről és a mindennél erősebb emlékekről. Egyvalamire azonban nem készült fel. Arra, hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát. Melanie nem hajlandó feladni, nem hajlandó eltűnni.
Ő egy kőkemény lány, aki a végsőkig küzdeni fog a testébe betolakodó idegen létforma ellen.
Melanie megtölti a Vándor elméjét az emlékeivel és képekkel a szerelméről, aki egy távoli helyen bujkál, és még mindig nem adta fel a harcot az idegenek ellen. Mivel a Vándor képtelen ellenállni a rátörő érzelmeknek, vágyakozni kezd a férfi után, akivel még soha nem találkozott. Aztán egy váratlan fordulatnak köszönhetően Melanie és a Vándor szövetségesekké válnak, és a két lélek ugyanabban a burokban vág neki az arizonai sivatagnak, hogy megtalálják a férfit, akibe mindketten szerelmesek…


SPOILER

Vajon meg lehet szeretni egy Élősködő parazitát, vagy legalábbis elfogadni? A válasz hatalmas IGEN! Vándor, (későbbiekben Vanda) a legtisztább, leggyönyörűbb lélek, akivel valaha találkoztam. Ő az a lélek aki már nyolc bolygót végigjárt... nagy - nagy különc ő evvel a számmal, hiszen a fajtája néhány bolygó után megtalálja az otthonát, és letelepedik. Egyáltalán nem könnyű az ő beilleszkedése az emberek közé, hiszen nem bíznak benne.. Majd szépen lassan, több lila - kék folt, raboskodás, megvetés, és szenvedés után, kezdik elfogadni őt. Legelőször Melanie Jeb bácsija, és Jamie, a lány öccse. Ők az elejétől kezdve megbíznak a Lélekben. Jared éli át a legnagyobb szenvedést és kínokat. Hiszen ott a test akit az életénél is jobban szeret, és épp ez a baj, csak a test ugyanaz. Vanda egyre jobban megszereti az embereket, főleg Melanie családját, köztük Jaredet is. Égető vágyat érez a férfi iránt. 
Nagyon érdekes volt ez az egy testben 2 lélek dolog. Kettőjük beszélgetései, vitái. Az érzéseik, amik összemosódtak. És, hogy még ennél is bonyolultabb legyen minden, megjelent Ian. Vagyis mindvégig jelen volt, csak a kezdeti ellenségesség szép lassan szerelemmé változott, méghozzá Vanda irányába. Innentől kezdve már szerelmi négyszögről beszélhetünk. Nem találkoztam még ilyennel, és annyira érdekes volt, ahogy ezt Meyer felépítette. Ennyi lélek, és érzés összekapcsolását. A helyszínről se feledkezzünk meg. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a filmesek, hogy fogják megjeleníteni Jeb bácsi által "felépített" otthont. Egy egész barlangrendszert építettek ki  hatalmas lakhellyé. Ahol minden megtalálható volt. Saját maguknak termelték meg a zöldségeket, sütötték a kenyeret. És mind a természet adta lehetőségek segítségével.
  Jeb bácsi egy dilis öregnek van titulálva, ahhoz képest ő vezeti a kis csoportot, az ő fejéből pattantak ki a lehetőségek, ez az ő háza. És igen, Jeb bácsit is nagyon szerettem, és igen, Jamiet is, és Ian, és Jaredet, és Dokit, és a többieket. Talán Kyle karaktere volt a legnegatívabb, de a végére ő is megváltozott. Egyszóval szerettem mindent, és mindenkit ebben a történetben.. A beszerző utakat, amiken végül Vanda is részt vett, hiszen ő gyanútlanul be tudott sétálni a boltokba.. Ja, és igen, a gyógyítás.. a nincs fájdalom, a simít, és a hasonló elnevezésű csodaszerek, amik segítségével minden betegség meggyógyítható. De mi lesz a szerelemmel? Hogy lehet mindenki boldog? Ian, Jared, Melanie, és Vanda? Ez volt a történet csúcspontja, az érzelembomba, ami hatalmasat robbant bennem. 
Ahogy ez a pici, fénylő, gyönyörű ezüst színű lélek, megtalálta az otthonát, itt a Földön... ahogy mindent az emberek elé helyezett, bármit megtett volna értük. Elhatározásra jutott...Tudta, hogy fájdalmat fog okozni, és nem tehet mindenkit boldoggá, de meg kell tennie. Nem képes tovább élni ebben a testben, nem képes tovább parazita lenni... Megadja az embereknek a megoldás kulcsát.. hogy milyen módon lehet egy lelket eltávolítani a gazdatestből. Egyezséget köt Dokival. Megpróbálják visszahozni az embereket, de a lelkeket sem pusztítják el. Egy másik bolygóra küldik őket tovább élni.
 De Vandának van egy feltétele. Szeretné visszaadni Melanie életét. Viszont nem szeretne másik Bolygón élni, az ő otthona itt van! Célba ért... megtalálta amit idáig keresett nyolc bolygón keresztül... a szeretetet, a szerelmet, ezeket az érzéseket amiket itt élt át. Nem akar többé mást, viszont több testet sem akar elrabolni, és birtokolni... inkább a halált választja... Igen, pontosan Ő egy élősködő, egy idegen, aki azok közé tartozik akik szörnyetegnek tartották az embert... Vajon végül hogy alakul a sorsa?


Kezd el a könyvet... ne habozz soká...ezt az utazást nem fogod megbánni... 


1 megjegyzés:

  1. Hát most teljesen felcsigáztál...és nagyon jól összefoglaltad :).
    Van neked írói vénád :P :)

    VálaszTörlés