Richelle Mead - Vámpírakadémia sorozat

Úgy gondolom senkinek nem kell bemutatnom a vámpírokat, magát mint fajt, hiszen Stephenie Meyer az Alkonyat sorozattal valami olyat alkotott, amit azt hiszem nehéz felülmúlni. Nem titok, hogy én is vele szerettem meg az olvasást, az ő könyve volt a mérföldkő, ami elindított ezen az úton, amin most vagyok, és ezt köszönöm neki. Hiszen nélküle lehet hogy sosem élhetném át azt, amit egy könyv adni képes. És higgyjétek el, az nem kevés.. sőt...
Visszatérve az Alkonyatra, nem ez az egyetlen sorozat, ami fantasztikusra sikerült.
A következő értékelésem
Richelle Mead - Vámpírakadémia sorozatáról fog szólni...
Elsősorban röviden ( már amennyire egy 6 részes sorozatot lehet) szeretném összefoglalni, hogy Mead milyen módon álmodta meg a vámpírok világát... nézzük mit rejt a VÁMPÍRAKADÉMIA...

"Kitudja mi vár Rád, ha egyszer belépsz a kapuján."


Összefoglaló:

Létezik egy vámpírfaj, ami szó szerint élőhalottakból áll. Strigáknak hívják őket. A strigák erősek, gyorsak, és könyörület nélkül gyilkolnak. Halhatatlanok, ami nagyon megnehezíti az elpusztításukat. Csak három módon lehetséges végezni velük: ezüstkarót kell döfni a szívükbe, le kell fejezni vagy fel kell gyújtani őket.


De a világban jó vámpírok is járnak. Őket Moráknak hívják. Magasak, karcsúak, és nem bírják a napfényt. Kárpótlásul viszont, sokkal jobb a látásuk, szaglásuk, hallásuk, mint az embereké. A morák élnek, mágiával uralják a négy elem valamelyikét - a földet, a levegőt, a vizet vagy a tüzet. DE vannak kivételek. Ők uralják a lelket, ami elég veszélyes. Gyógyítani, álmot generálni, bűbájt alkalmazni.... képesek. Ebbe beleőrülhetnek.


Mindkét vámpírfajnak szüksége van vérre. A morák nem ölnek vérért. Ők olyan emberekkel veszik körbe magukat, akik szabad akaratukból kisebb adagokat adnak nekik. Azért teszik ezt, mert a vámpírharapás olyan endorfinokat adagol nekik, amitől nagyon jól érzik magukat, és amitől függővé lehet válni. Őket etetőknek hívják. A strigák ölnek a vérért, és szívesen teszik ezt. 



És végül jöjjenek a dampyrok. Ők félig emberek, félig morák. Egyesítik a két faj legjobb tulajdonságait. Erősek, bírják a napfényt, nagyon jók az érzékszerveik és a reflexeik. Belőlük lesznek a testőrök, a morák testőrei. Őröknek hívják őket. És vajon kitől kell megvédeni a morákat? Hát persze, hogy a gyilkos strigáktól.


Ennyit a könyvben szereplő fajokról. Folytathatnám a gondolatokat, hogy hogyan is keletkeznek ŐK, de akkor egy egész kis regényt kellene írnom, úgyhogy ezt mindenki megtudhatja részletesen, ha belevág a történetbe. Én még szeretnék magáról a történetről, vagyis a fő szálakról néhány sort írni. 


" Rose Hathawaynek hívnak. Tizenhét éves vagyok, testőrködést, és vámpírölést tanulok, szerelmes vagyok egy nem nekem való fickóba, és a legjobb barátnőm a bizarr mágikus képességeitől bármelyik pillanatban megőrülhet. Nos senki nem állította, hogy a középiskola könnyű lesz. "


Tehát adott egy bátor, önfejű, makacs dampyr hősnőnk, aki mindent megtenne legjobb mora barátnőjéért Vasilissa (Lissa) Dragomir hercegnőért. A közöttük lévő kapcsolat nem akármilyen, hiszen Lissa a lélek erejével visszahozta Rose-t a halálból, így árnyékcsókoltává vált, ezért közöttük kialakult egy kötelék, aminek segítségével Rose képes Lissa fejébe férkőzni, és az ő szemével látni a világot. Ezt is nagyon jól megálmodta, és felépítette az írónő, hiszen így ugrálni tudunk a helyszínek, és események között, akkor is ha  a két szereplőnk épp nincs együtt,  ezáltal végig Rose szemszögéből olvashatjuk a történetet.

De hogy miért Vámpírakadémia a sorozat címe?

Történetünk nagyobbrészt ennek az intézménynek a falai között játszódik.. Ez egy egész kis város, ami el van szigetelve mindentől, vastag falak veszik körbe. Rose természetesen Lissa testőre szeretne lenni. De mivel igen öntörvényű, és nem egyszer szegi meg a szabályokat, elég rögös út vezet ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. 

Hangsúlyozom, tényleg csak a fő szálakat említem, mert ha belemerülnék az egész történetbe, kiadhatnám a saját kis novellámat. :)

Rengeteg izgalmas, és életveszélyes kalandon mennek keresztül főhőseink mire végre minden a helyére kerül.
A történetnek természetesen happy and a vége, mindenkit szeretnék megnyugtatni. :)

Amit viszont nem maradhat említés nélkül, az a szerelmi szál.

Rose különórákat fog kapni, hogy miért az az első részben kiderül. Nemis akárkitől. A legjobb, legszexibb testőrtől, Dmitrij Belikovtól. Az ő kapcsolatuk szép lassan, lapról - lapra, edzésről edzésre tökéletesen fel van építve. Egy olyan mély érzelemvilág tárul elénk, amit öröm olvasni, és az ember szíve összeszorul közben. Természetesen itt sem alakul minden könnyedén, mivel Dmitrij nagyon nagy önfegyelemmel rendelkezik, betartja a szabályokat, és egy remek álarc mögé elrejtőzve egy falat emel maga köré, és nem igazán enged be rajta senkit. Főleg nem egy olyasvalakit, aki hat évvel fiatalabb nála, még nem is nagykorú, és a tanítványa. 
De mint az kiderül neki is van szíve, ő is férfi, és egy elbűvölő, gyönyörű harcias lány benne is megmozgat valamit. Ráadásul Lissa miatt sem alakulhat ki a kapcsolat közöttük, mert akkor nem tudnák ellátni 100%-an testőri feladatukat a hercegnő mellett, mivel egymást is féltenék. És a sorozat legfőbb mondata: ŐK AZ ELSŐK. Vajon Rose mit választ a barátságot vagy a szerelmet?
 De hogy tovább bonyolítsuk a dolgokat, feltűnik egy másik szexi férfi is a színen, ő Adrian Ivaskov, egy lélekmágus. Aki az előbb említett Dmitrij merő ellentéte, laza, stílusos, vagány, és nem egy káros szenvedéllyel éli az ő kis világát. Őt az első pillanattól kezdve megigézi Rose nőiessége, és ezt nemis titkolja..  
Hogy vajon melyik férfi nyeri el végül Rose szívet? 
Kezdj bele ebbe a szuper könyvsorozatba, és megtudod.
Remélem felkeltettem az érdeklődésed, és ha esetleg eddig nem hallottál a Vámpírakadémiáról, vagy egyszerűen nem mertél belevágni, most mindez megváltozott.



Értékelésem:

Egyszerűen elvarázsolt, és magával ragadott. Nagyon tetszett az írónő stílusa. Szerettem a szereplőket, a világot amiben éltek. Az izgalmakat, és a várakozást, hogy vajon hogy alakul kedvenc főhőseim sorsa. Ismét új szerelem született Dmitrij személyében, és Adrian személyében is. Nagy dilemma... Nem is értem, hogy miért találjuk vonzónak a "rossz" fiúkat. De azt hiszem sejtem a választ... Mert ők nagyrészt farkasbőrbe bújt bárányok.. és mi látjuk azt a bárányt... hiányozni fognak...




BOOK TRAILER 



















1 megjegyzés: